Monday, 19 March 2012

HablumminAllah & Hablumminnas

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum....
Lagu Tema : Taqwa

Lama dah saya tak berblogging. Membaca blog2 orang lain pun dah lama tak baca. Kadang2, perlu juga menyepikan diri seketika.

Nak share mengenai HablumminAllah dan Hablumminnas. Sebelum itu, HablumminAllah ni hubungan dengan ALLAH, manakala Hablumminnas ni hubungan sesama manusia.

Saya tertarik dengan kata-kata Kak Ticher mengenai ini ;

Ramai antara kita excellent tentang hablumminAllah... But failed terribly dalam hablumminannas. Walhal, failure dalam hablumminnas lah yang buat kita muflis kat akhirat esok.

Ceramah dari Mufti Menk (From Ina) :
mudah nak buat ibadah..tapi susah nak kekalkan pahala tu.... Lepas solat lepas puasa tak jaga hubungan dengan manusia...pahala ditolak sikit demi sediki..akhirnya bila ditimbang nanti takde pun pahala yang tinggal.... Atas sebab itu juga apabila kat sana nanti baru Allah gandakan tiap-tiap kebajikan yang tertinggal lepas ditolak segala kesalahan yang kita lakukan.

Akhirnya kita yang rugi sebab muflis walaupun hubungan dengan Allah kita jaga. Tapi hubungan sesama manusia kita tak jaga. Kita mengata orang sekeliling kita, kita sangka buruk pada orang sekeliling kita, kita umpat orang sekeliling kita, kita tak kisah pun dengan keadaan dan kesusahan orang sekeliling kita. Kita lukakan hati orang sekeliling kita, kita hina orang sekeliling kita, kita pandang lekeh pada orang sekeliling kita. Dan mungkin apa kita buat tu, buat mereka berkecil hati.

Sebab itu, lebih baik banyakkan diam dari berkata2. Sebab kita tak sedar, kadang2 dengan kata2 boleh buat orang terasa. Kalau kita tak marah orang itu pun, mungkin dengan bercerita hal-hal orang kepada orang lain, orang yang mendengar akan ada persepsi yang buruk terhadap orang yang kita ceritakan itu. Nampak tak, semua punca dari kita cerita kepada orang lain. Kan dah buat orang lain sangka buruk juga kepada orang lain. Dan mungkin hubungan orang lain dengan orang yang kita ceritakan itu, kalau sebelum ini elok, mungkin jadi tidak elok disebabkan cerita-cerita kita itu.
Memang ada betulnya mengata itu harus, namun cerita yang macam mana yang kita boleh cerita? Hanya cerita kemungkaran kepada ALLAH sahaja dengan ALASAN kita nak selamatkan orang itu daripada tersasar lebih jauh, dan dengan harapan apabila kita cerita, akan ada idea atau pandangan atau tindakan untuk menyelamatkan orang dari tersasar jauh. Itu sahaja. Hal-hal lain, lebih baik didiamkan sahaja. Mengadu pada ALLAH.

Cuba tengok makcik sapu sampah tu. Apa perasaan kita pada mereka. Dalam hati kita kata apa. Kita tegur ke tidak makcik sapu sampah yang sapu sampah di tempat kerja kita, yang sapu sampah di kawasan rumah kita atau di tepi-tepi jalan. Ada ke tidak kita tegur mereka? Atau kita buat tak tahu sahaja? Atau sekadar senyuman? Atau kita tanya mereka dah makan ke belum, sihat ke tidak? Atau kita marah mereka sebab sapu sampah tak bersih?

Orang-orang yang buat kerja, yang pangkat lagi rendah pada kita. Pernah ke tidak kita marah-marah pada mereka? Atau kita mengata mereka? Atau kita pangkat lebih rendah, tapi kita marah orang atasan kita? Kita kata macam-macam pada mereka?

Pernah tak kita berlagak dengan orang lain? Ada kereta besar, ada rumah besar, ada pakaian mewah. Kita bermegah-megah dan kita tak mahu campur dengan orang yang kereta kecil, rumah kecil dan pakaian yang biasa-biasa saja. Kita tak nak duduk sebelah orang yang lagi rendah tahapnya pada kita. Kita tak nak tolong jiran-jiran kita. pernah jadi macam tu? pernah tak kalau kita nak tolong, kita hanya nak tolong orang yang betul-betul rapat dengan kita. Tapi orang yang tak berapa nak rapat dengan kita, kita buat tak tahu saja walaupun kita tahu orang itu dalam kesusahan. Kita melawat orang sakit hanya kawan-kawan kita sahaja, kalau bukan kawan rapat kita, kita tak nak melawat WALAUPUN orang itu satu tempat kerja dengan kita.


Susahnya nak jaga pahala ni. Solat sempurna, puasa sempurna, perkara sunat pun kita buat, TAPI kalau hablumminnas kita failed, sikit-sikit ALLAH tolak pahala itu. Yang akhirnya, bimbang di akhirat tinggal sedikit, malah lebih malang kalau kita berhutang pula dengan ALLAH.

Takut kalau memikirkan hal ini. Buat ibadat memang mudah, tapi nak menjaganya itu....
Sama-sama muhasabah diri.

Wallahualam.

p/s Sabahagian sahabat-sahabat saya. Alhamdulillah
Penulisan ini, banyak kurangnya. Sekadar dasarnya sahaja, iaitu kena jaga hubungan sesama manusia juga.

Positifkan minda dan jiwa......

Wassalam...

2 comments:

  1. Sayang hajar..walaupun xpernah ketemu namun dapat rasai kemanisan ukhwah yg terjalin..penulisan yang bagus...teruskan ye.

    ReplyDelete
  2. Idah....terima kasih....penulisan yg tak banyak isinya. Sekadar basic sahaja. Banyak lagi kena baiki diri.

    ReplyDelete