Sunday, 1 July 2012

JOM KITA BELAJAR SEJARAH SEPANYOL BAGI YANG SANGAT SERONOK SEPANYOL MENANG BOLA

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum....
Lagu Tema : Butterfly

Hashummmm! Alhamdulillah....fuh, berhabuk. Lamanya tak buka ni.....
Sangat sibukkkkkk...Mengemas barang, buat itu, buat ini. Tak kesempatan untuk buka blog. Sedangkan, banyaknya benda nak share....bila banyak sangat nak share, maka jadinya tak tahu nak share mana satu.
Bila tak tahu nak share mana satu, maka, tak bukalah blog ni....

Nasib baik wujud lagi. 

Awak nak tahu, saya dah pindah MRSM. Saya dah tak lagi kat MRSM Batu Pahat. Tapi saya kat MRSM lain dah. Kat mana???Nanti lah, saya buat satu entri... Sebab kali ni saya nak entri pasal lain lah.

Awak tengok Euro 2012? Saya tak tengok pun. Tak rajin nak tengok. Cuma saya baca je surat khabar. Baca pun tengok-tengok gitu aje. Sebab utama, sebab bukan minat pun bola ni. 
Tahniah kepada Spain a.k.a Sepanyol yang menang......

Tapi, dalam sibuk-sibuk dengan bola, saya nak share pasal Sepanyol ni. Kiranya, entri saya kali ni, saya nak share pasal SEJARAH SEPANYOL serba ringkas. 

Once upon a time.......

Sejak dibebaskan Islam pada abad ke-8 M oleh Panglima Thariq bin Ziyad, Spanyol beransur-ansur tumbuh menjadi satu negeri yang makmur. Pasukan Islam tidak saja berhenti di Spanyol, namun terus melakukan pembebasan di negeri-negeri sekitar menuju Perancis.  

Perancis Selatan dengan mudah dibebaskan. Kota Carcassone, Nimes, Bordeaux, Lyon, Poitou, Tours, dan sebagainya jatuh. Walaupun sangat kuat, pasukan Islam masih memberikan toleransi kepada suku Goth dan Navaro di daerah sebelah barat yang berupa pegunungan. Islam telah menerangi Spanyol.  

Kerana sikap para penguasa Islam yang begitu baik dan rendah hati, banyak orang-orang Spanyol yang kemudian dengan tulus dan ikhlas memeluk Islam. Muslim Spanyol bukan saja beragama Islam, namun sungguh-sungguh mempraktikkan kehidupan secara Islami.  

Tidak saja membaca Al-Qur'an, namun bertingkah-laku berdasarkan Al-Qur'an. Mereka selalu berkata tidak untuk muzik, bir, pergaulan bebas, dan segala hal yang dilarang Islam. Keadaan tenteram seperti itu berlangsung hampir enam abad lamanya.  

Selama itu pula kaum kafir yang masih ada di sekeliling Sepanyol tanpa kenal lelah terus berupaya membersihkan Islam dari Spanyol, namun selalu gagal. Maka dikirimlah sejumlah mata-mata untuk mempelajari kelemahan umat Islam Spanyol.  

Akhirnya mereka menemukan cara untuk menaklukkan Islam, yakni dengan pertama-tama melemahkan iman mereka melalui jalan serangan pemikiran dan budaya. Maka mulailah secara diam-diam mereka mengirimkan alkohol dan rokok secara percuma ke dalam wilayah Spanyol.  

Muzik diperdengarkan untuk memujuk kaum mudanya agar lebih suka bernyanyi dan menari daripada membaca Al Qur'an. Mereka juga mengirimkan sejumlah ulama palsu untuk meniup-niupkan perpecahan ke dalam tubuh umat Islam Spanyol. Lama-kelamaan upaya ini membuahkan hasil.  

Akhirnya Sepanyol jatuh dan dikuasai pasukan salib. Penyerangan oleh pasukan salib benar-benar dilakukan dengan kejam tanpa mengenal peri kemanusiaan. Tidak hanya pasukan Islam yang dibantai, tetapi juga penduduk sivil, wanita, anak-anak kecil, orang-orang tua. Satu-persatu daerah di Spanyol jatuh.  

Granada adalah daerah terakhir yang ditaklukkan. Penduduk-penduduk Islam di Sepanyol (juga disebut orang Moor) terpaksa berlindung di dalam rumah untuk menyelamatkan diri.  

Tentera-tentera salib terus mengejar mereka. Ketika jalan-jalan sudah sepi, tinggal menyisakan ribuan mayat yang bergelimpangan bermandikan genangan darah, tentara salib mengetahui bahwa banyak muslim Granada yang masih bersembunyi di rumah-rumah.  

Dengan lantang tentara salib itu meneriakkan pengumuman, bahwa para Muslim Granada bisa keluar dari rumah dengan aman dan diperbolehkan berlayar keluar Sepanyol dengan membawa barang-barang keperluan mereka.  

Orang-orang Islam masih curiga dengan tawaran ini. Namun beberapa dari orang Muslim diperbolehkan melihat sendiri kapal-kapal penumpang yang sudah dipersiapkan di pelabuhan. Setelah benar-benar melihat ada kapal yang sudah disediakan, mereka pun segera bersiap untuk meninggalkan Granada dan berlayar meninggalkan Spanyol.  

Keesokan harinya, ribuan penduduk muslim Granada keluar dari rumah-rumah mereka dengan membawa seluruh barang-barang keperluan, beriringan berjalan menuju ke pelabuhan. Beberapa orang Islam yang tidak mempercayai pasukan salib, memilih bertahan dan terus bersembunyi di rumah-rumah mereka.

Keesokan harinya, ribuan penduduk muslim Granada keluar dari rumah-rumah mereka dengan membawa seluruh barang-barang keperluan, beriringan berjalan menuju ke pelabuhan. Beberapa orang Islam yang tidak mempercayai pasukan salib, memilih bertahan dan terus bersembunyi di rumah-rumah mereka. 

Setelah ribuan umat Islam Spanyol berkumpul di pelabuhan, dengan cepat tentara salib menggeledah rumah-rumah yang telah ditinggalkan penghuninya. Lidah api terlihat menjilat-jilat angkasa ketika mereka membakari rumah-rumah tersebut bersama dengan orang-orang Islam yang masih bertahan di dalamnya.  

Sedang ribuan umat Islam yang tertahan di pelabuhan, hanya bisa terpana ketika tentara salib juga membakari kapal-kapal yang dikatakan akan mengangkut mereka keluar dari Spanyol. Kapal-kapal itu dengan cepat tenggelam.  

Ribuan umat Islam tidak bisa berbuat apa-apa kerena sama sekali tidak bersenjata. Mereka juga kebanyakan terdiri dari para perempuan dengan anak-anaknya yang masih kecil. Sedang para tentara salib telah mengepung mereka dengan pedang terhunus.  

Dengan satu teriakan dari pemimpinnya, ribuan tentera salib segera membantai umat Islam Spanyol tanpa rasa belas kasihan. Jerit tangis dan takbir membahana. Seluruh Muslim Spanyol di pelabuhan itu habis dibunuh dengan kejam. Darah menggenang di mana-mana. Laut yang biru telah berubah menjadi merah kehitam-hitaman.  

Tragedi ini bertepatan dengan tanggal 1 April. Pada tanggal 1 April, orang-orang diperbolehkan menipu dan berbohong kepada orang lain

Tarikh gurauan yang diperingatkan sehingga kini dengan mainan April Fool. Tetapi kita orang Islam memang mudah lupa. . Muzik, rokok dan pelbagai cara yang digunakan untuk melemahkan kita umat Islam sehingga lupa sejarah yang sedia ada.
Ok. Itu serba ringkas sejarahnya....
Jangan lupa musuh Islam berada di mana sahaja dan mengunakan apa sahaja senjata walaupun melalui sukan.. 

Itu sahaja...sekian dulu dari saya. Sekadar perkongsian. 
Saya tak nak ulas panjang-panjang. Baca dan kita nilai sendiri. Cari bahan dan kaji. Kemudian kita fikirkan. Kita umat Islam, kena hati-hati. Moga ALLAH beri perlindungan kepada kita semua umat Islam. AMIN.

Positifkan minda dan jiwa.

Wassalam.....

2 comments:

  1. eeeehhhhhhhh~~~??? Kauselor dh x kt mrsm bp ke..??

    ReplyDelete
  2. iyer wan....betul tu. dah berpindah =)

    ReplyDelete