Sunday, 30 January 2011

[Terkini] Krisis Di Mesir Keadaan Sebenar Pelajar MalaysiaMesir kucar-kacir

Assalamualaikum.....
Takut sangat bila baca balik rentetan kejadian yang berlaku di Mesir sekarang ni, saya rasa sangat kesian kepada pelajar kita di sana. Saya juga ada anak murid yang menuntut perubatan di sana. Saya faham sangat situasi mereka dan saya rasa apa yang mereka alami sekarang berpuluh kali lebih teruk dengan keadaan di Moscow. Doa banyak2 supaya pelajar-pelajar kita di sana selamat. Terutamanya anak-anak murid saya yang menuntut di sana.
Sebentar tadi saya baru dapat mesej melalui BLOG hidayahsapidin.blogspot.com daripada seorang pelajar Malaysia yang menuntut di Egypt berkenaan keadaan pelajar di sana dan saya rasa mesej ini perlu disampaikan kepada semua supaya kita tahu yang sepatutnya kerajaan kita perlu secepat mungkin menghantar bantuan dan mengeluarkan rakyat kita dari sana.
Bawah ni mesej yang dihantar oleh rakyat kita di mesir kepada blog.ariff melalui facebook...

Salam Ariff, saya Nadia, a student in Egypt.
Ariff, kini saya berada di Malaysia kerana pulang untuk winter break, but when I got home, the condition in Egypt somehow got worse about the Hosni Mubarak thingy. Ramai yang sangka keadaan kat sana adalah okay, mengikut kata Jabatan Penuntut Kaherah Mesir dan Kedutaan Malaysia di sana, but there are parts that they don’t know:
Di tempat saya Mansoura, people got killed on the streets, houses are getting robbed and they are aiming to attack Malaysian students. There are about 6000 prisoners on the streets! Pelajar kita di Alexandria dirogol, airport dibakar dan anggota polis tidak lagi menjalankan tugas mereka.
Kita memohon supaya kerajaan Malaysia memandang serius hal ini. Bukan sahaja di Mansoura, malah di seluruh Mesir keselamatan rakyat kita terancam.
Segala update berkenaan keadaan di sana boleh dibaca melalui blog Krisis Mesir, Nasib Pelajar Kita
Jika ada cadangan di luar sana untuk membantu kami mendapatkan perhatian kerajaan Malaysia, sila hubungi Nurul Nadia Binti Md Zin di 017-3193923
Atau melalui:
Facebook: Nuvul Nadiva Dizavch
Twitter: DyyaDizarch
Blog: Nadia-ism
YM: nadia_mdzin2001@yahoo.com
Please let all Malaysians know about this. I will do the same but I need your help too especially to all the bloggers out there. May Allah save our citizens there.
- Nadia
Okey,apa yang kita perlu buat untuk bantu mereka ni?
Korang boleh copy and paste entri di blog apyzs ni dalam status facebook korang..Kalau tak pun kalau korang seorang blogger,buat entri dan copy paste je entri ni...Bantulah mereka!!


nak tahu lagi, baca di sini, krisismesirnasibrakyatkita.blogspot.com

* saya rasa nak menangis, sebab saya teringatkan anak murid saya. entah apa keadaan dia di sana. sebab baru-baru ni, ada terbaca post dia kat FB, dia kata dia keluar jalan-jalan, tapi keadaan kat sana teruk......Lindingi mereka Ya ALLAH.

No comments:

Post a Comment